AC Venlo ad Mosam brengt bezoek aan het Ketelhuis in Steyl

Op dinsdag 11 maart heeft de activiteitencommissie van Agora Venlo ad Mosam een bezoek aan het Ketelhuis in het kloosterdorp Steyl georganiseerd. Het bezoek werd een interessante geschiedenisles. Het was de droom van de Duitse pater Arnold Janssen om zijn eigen kloosterorde te stichten. Vanwege de “Kultuurkamp” mochten in Duitsland geen kloosters bestaan. Daarom moest pater Arnoldus uitwijken naar Nederland en vestigde zich in Steyl. Hij leidde het “ Gezelschap van het Goddelijk Woord” ; en meerdere ordes sloten zich bij hem aan. Het aantal kloosters breidde zich uit met o.a. de blauwe – en de roze zusters en The Society of the Divine Word, een van de grootste ordes in de wereld. Later is oprichter Arnold Janssen heilig verklaard.

Het hoofddoel was het verspreiden van het woord Gods waarbij ook missionarissen werden ingezet. Ook het schriftelijke woord van God werd in Steyl gedrukt in de eigen drukkerij. Door de enorme groei van de kloosterpopulatie kwamen er ook diverse ambachten naar Steyl: een bakkerij, wasserij, kleermakerij, schoenmakerij, timmerwerkplaats, fotografie-afdeling. En er kwam een eigen tandarts, orkest en brandweer. De kloosters werden volledig zelfvoorzienend.

Er werd dus ook een ketelhuis voor de verwarming van het kloostercomplex gebouwd. Het ketelhuis was in zijn tijd een technisch hoogstandje. Het produceerde elektriciteit voor de kloosters, produceerde stoom om de kloosters te verwarmen (via een stelsel van stoomkanalen dat onder Steyl ligt) en zorgde voor watertoevoer naar de kloosters. Na het afbouwen van een aantal voorzieningen in Steyl werd de overheid eigenaar van het Ketelhuis en is de Erfgoedorganisatie BOEi namens van de Stichting Kloosterdorp Steyl belast met het behouden en herstellen van het cultureel erfgoed. Kloosterdorp Steyl viert in 2025 haar 150-jarig bestaan. Het was een leerzaam bezoek!