In het Weverijmuseum werden we rondgeleid door een enthousiaste vrijwilliger die ons met veel passie vertelde over de geschiedenis en ontwikkeling van verschillende weefgetouwen. Vanaf het oudste weefgetouw tot moderne varianten – alles kwam aan bod! In de weefzaal staan diverse typen weefgetouwen opgesteld, waarvan de meeste nog volledig operationeel zijn.
Een van de hoogtepunten is de indrukwekkende jacquardmachine, gebaseerd op een uitvinding uit 1800, die met behulp van ponskaarten werkt. Bij elk weefgetouw kregen we een gedetailleerde uitleg over de werking en de technische bijzonderheden.
Een bijzonderheid was het weefgetouw voor smeerkussens uit 1890, dat werd bediend door een wever die de techniek nog altijd meester is. Smeerkussens werden destijds in treinen gebruikt om de glijlagers van assen en aandrijfmotoren soepel te houden.
Het was een leerzame en boeiende middag vol interessante feiten over stoffen, kleuren en het keperweefsel (dwarsdraadvlecht). En natuurlijk sloten we af met een gezellige winkelervaring en een drankje!