EN TOEN WAS HET ZO VER………

Op 31 maart 2016 vond in het gezelschap van Carla Kesseler, die zo veel van het voorwerk voor haar rekening had genomen, en Fransje Kemper, de eerste ontmoeting plaats tussen de moeders van AC Noordwijk en de dochters van de Zuid-Hollandse eilanden. En na een aantal supergezellige bijeenkomsten was het dan, nog net geen jaar later, zo ver…..

Zaterdag 25 maart verzamelden een groot gezelschap belangstellenden zich in Restaurant Fortezza in Hellevoetsluis voor de charter van AC 8 Voorne-Putten e.o.

Naast een groot aantal leden en het complete bestuur van ACN, kon men zich verheugen in de aanwezigheid van Ursula Lejeune en Yvonne Houben, resp. voorzitter en penningmeester van ACI, Marleen Bollen, bestuurslid van AC België. Zelfs AC IJsland en AC Noorwegen waren vertegenwoordigd in de personen van Dagny Kaldal Leifsdottir en Anita Figved.

De charmante Burgemeester van Hellevoetsluis, Milène Junius, hield een sprankelende speech en leidde daarmee het officiële en belangrijkste gedeelte van de dag in. Voorzitter van ACN Els Clevis kweet zich met gebruikelijke charme, warmte en kennelijk groot plezier uitstekend van haar taak! Els complimenteerde de dames met hun enthousiasme en voortvarendheid. Zij benadrukte het belang van het in de praktijk brengen van ons motto “VRIENDSCHAP EN TOLERANTIE” in deze onrustige wereld. Door samen met Carmen Visser het bijbehorende document voor te lezen was de charter een feit.

Onder de vele speeches en felicitaties moet vermeld het ‘optreden’ van Jeroen de Man, vice-voorzitter van Lions Club Voorne-Putten. Hij was prachtig uitgedost in 17e eeuwse kledij, op weg naar een repetitie voor de herdenking van het feit dat Michiel de Ruyter 350 jaar geleden uit Hellevoetsluis vertrok om de Engelsen te gaan bevechten! En om in scheepstermen te spreken: bij de aanwezigheid Jeroen de Man voeren wij wel…..

De vriendinnen uit Eindhoven brachten een mooi Agoralied ten gehore en dat bracht ons bij Lions Clublid en vinoloog Ton Grauss die samen met Carmen een sterk staaltje ‘sabreren’ weggaf. Met zwier en onder luid applaus sloeg Carmen met het sabreersabel de kurk van de champagnefles en konden de glazen geheven worden op de behouden vaart van AC8 Voorne-Putten e.o.

Na een geweldig verzorgde lunch werd onder leiding van gidsen Zr. Ms. Buffel bezocht, een stormramschip dat in 1868 in Schotland van stapel liep en tot 1896 de Nederlandse kustwateren verdedigde. Na een carrière als logements- en opleidingsschip van 1920 tot 1974 werd het schip overgedragen aan de gemeente Rotterdam en werd het verbouwd tot museumschip.

Sinds oktober 2013 ligt de Buffel weer in Hellevoetsluis. Inmiddels is de zorg voor de Buffel overgenomen door een Stichting die zich samen met de Gemeente Hellevoetsluis en vele vrijwilligers hard maken voor het voortbestaan van dit unieke stuk maritiem cultureel erfgoed van Hellevoetsluis. En daarbij wensen wij ze alle mogelijke succes!

Door de vriendinnen van AC8 zijn bergen werk verzet, werd er kennelijk super samengewerkt waarbij niet veel aan het toeval overgelaten werd en alle inspanningen hebben dan ook meer dan mooie vruchten afgeworpen!

Als één van jullie trotse ‘moeders’ wens ik hen uit aller naam een prachtige toekomst als volwaardig lid van van de Agorafamilie, onze mooie organisatie die VRIENDSCHAP EN TOLERANTIE hoog in het vaandel heeft!

Met een warme Agora-groet, Tina Stol – AC4 Noordwijk e.o.

Menu